Tips för att lägga marksten

Ska du lägga marksten är det bra att tänka på att det viktigaste för att få resultatet så bra som möjligt är att underarbetet utförs noggrant och på ett korrekt sätt. Får du till det på ett bra sätt kommer det sedan inte vara några större problem att få ett snyggt och hållbart slutresultat. Nedan hittar du tips för at lägga marksten själv.

Grävning

Du börjar med att mäta upp ytan du tänkt stenlägga. Sedan spänner du upp snören i höjd med beläggningens tänkta överkant. Se till att plattorna läggs med ett fall på 1-2 cm från huset så att regnvatten rinner bort ordentligt.

Djupet beror dels på vad det är du ska lägga. En tyngre belastning kräver att du gräver djupare än vid lägre belastning. Det beror också mycket på markförhållandena som kan skilja mycket från plats till plats. Är tanken att du ska lägga sten till en uppfart behöver du ett djup på cirka 40-50 cm, medan det för trädgårdsgångar och uteplatser räcker med cirka 30 cm.

Fiberduk

I botten av den yta du grävt ut lägger du fiberduk. Den får gärna gå upp ett par centimeter på kanterna.

Syftet med fiberduken är att skilja på den befintliga jorden i botten från dräneringmaterialet. Duken hindrar dessutom också till viss del ogräs och rötter från att tränga in i stenläggningen.

Bärlager

På fiberduken lägger du sedan det som kallas för bärlager. Som namnet antyder är detta det bärande lagret för din stenläggning och här är det viktigt att lagret packas tätt.

Du häller ut bärlagret och kratta sedan så att det blir jämnt fördelat. Sedan det är det dags att köra med markvibrator, så kallad padda, för att packa till lagret. För att få det extra tätt vattnar du med fördel ytan och kör en runda till med markvibratorn. Om du lägger ett tjockt lager med bärlager är det en god idé att padda lagret i två omgångar.

Rekommendation är att du lägger ett lager på 25-45 cm av bärlager för att inte tjälen ska ställa till med problem. Glöm inte heller bort att behålla fallet på 1-2 cm.

Stenflis

Det sista som ska göras innan det är dags att börja med själva plattorna är att lägga ut ett lager av stenflis. Det här lagret är till för att göra stenläggningsytan så jämn som möjligt och ska vara 3-5 cm tjockt. På samma sätt som bärlagret är det även här viktigt att lagret packas tätt, vattna gärna och kör gärna mer än en runda med markvibratorn.

För att säkerställa att underlaget är jämnt, och att lutning och höjd stämmer, använder du avdragslister eller rör. Dessa lägger du bredvid varandra i parallella rader med cirka 80 cm mellanrum. Ju större stenläggning desto fler avdragslister behövs.

Sen använder du en rätskiva eller bräda för att jämna till ytan. Jobba uppifrån och ner med att ta bort och lägga till stenflis. När du sen känner dig nöjd tar du bort listerna och fyller igen där de legat.

Du kan använda stenmjöl istället för stenflis, men det dränerar inte fullt lika bra. Därför rekommenderas stenflis före stenmjöl.

Stenläggning

När ytan du ska belägga är slät, hård och väl dränerad är det dags att börja lägga markstenen. Se till att stenarna sitter stabilt i underlaget genom att försiktigt banka på dem med en gummiklubba. Se också till att det är 3 mm mellan varje sten för fogsand eller 5-6 mm om du tänkt använda hårdfog.

Fogning

När markstenen ligger på plats är det slutligen dags för fogningen.

För fogsand gäller följande:

  • Häll ut fogsanden på markstenen och borsta ner den i springorna med en borste. Tänk på att borsta i alla riktningar så att fogarna fylls upp helt.
  • Kör sedan igenom stenläggning med en markvibrator med gummiplatta för komprimera ner fogsanden.
  • Avsluta sedan med att efterfylla ett varv till med borste tills fogarna är helt fyllda.

För hårdfog gäller följande:

  • Börja med att vattna markstenen.
  • Häll sedan ut den färdigblandade fogen och vattna den så att den blir genomfuktad.
  • Efter det är det dags att arbeta ut fogen med en gummiraka, jobba diagonalt fram och tillbaka.
  • Återupprepa detta tills mellanrummen mellan plattorna är helt fyllda med fog och låt sen det härda i 24 timmar.

Stort lycka till med din stenläggning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.