För- och nackdelar med egen vattenbrunn

Något som ligger i tiden just nu är självförsörjning på olika sätt. Det kan röra sig om att odla för eget bruk, solenergi som driver hushållet eller borra egen vattenbrunn.

Fördelar med att ha en egen vattenbrunn är att du får en trygghet i vattenförsörjningen. Du är inte beroende av att alla samhällsfunktioner är fungerande fullt ut. På sikt kan det vara ekonomsikt fördelaktigt att inte vara ansluten till de kommunala vattenledningarna och en bra, borrad brunn står emot förändringar i kringliggande miljö på ett bra sätt.

Det kan givetvis finnas en del nackdelar med egen brunn också, men det mesta går att åtgärda på ett enkelt sätt. Inledningsvis kan det bli en större kostnad att borra och ansluta brunnen, beroende på hur djup den är. Detta är svårt att påverka, men i det långa loppet sparas pengarna för installationen och borrningen in, även om det kan ta ett litet tag. Det kan vara så att vattnet behöver renas från olika ämnen. Detta åtgärdas enkelt genom olika typer av vattenfilter och andra vattenreningsåtgärder. Vattnet kan dessutom smaka lite annorlunda jämfört med kommunalt vatten, men det handlar ofta om en ren vanesak. Slutligen ställer egen vattenbrunn högre krav på dig som ägare. Du måste se till att vattnet testas kontinuerligt så att det är drickbart. I annat fall måste det renas. Det egna ansvaret kan även vara en fördel, då du har full kontroll på vattenkvaliteten och på vilka åtgärder som genomförts.

Viktigt att tänka på om du ska upprätta en egen brunn är att du anlitar en certifierad brunnsborrare för detta, så arbetet blir korrekt utfört. En felaktigt utför brunnsborrning kan ge upphov till att föroreningar tränger in och smutsar ner vattnet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.